Eroon pikavippikierteestä

Pikalainoja on suhteellisen helppo hakea. Vaikka toki pikaluottoa koskevat lait ovat kiristyneet vuosien mittaan huomattavasti, on se silti nopea ja helppo tapa saada hieman ylimääräistä. Käyttökohteita pikalainoille on yhtä paljon kuin on hiekkaa maailman rannoilla. Osa hakee pikalainaa heräteostoksiin, rahoittamaan esimerkiksi lomamatkaa ,selvitäkseen seuraavaan palkan tai tuen maksupäivään asti tai pahimmassa tapauksessa maksaakseen edellisiä pikalainavelkoja pois. Tällöin ollaan ns. pikavippikierteessä, eli otetaan pikalainoja pikalainojen perään, jotta vältyttäisiin maksuhäiriömerkinnöiltä. Varsinkin työttömien ja tukien varassa elävien tulisi välttää pikalainojen ottamista viimeiseen saakka, sillä laskut kertyvät ja lopulta raha on koko ajan tiukilla. Usein pikavippejä haetaan kuitenkin vain todellisessa hädässä. Pikavippeihin liittyy usein paheksuntaa ja niitä vieroksutaan. Monet pikavippien ottajat tulevat ymmärtäneeksi pikavippien tarkoituksen vasta silloin kun jääkaapissa on vastassa vain kylmä valo ja seuraaviin tuloihin aikaa. Äkilliset työttömät saattavat turvautua pikavippeihin viimeisenä toivona, ja sitä pikavipit yleensä ovatkin: Viimeinen Toivo.

Nyky-yhteiskunnassa vallitsee kuitenkin materiamania. ”Kaikki tänne ja heti” -mentaliteetti alkaa jo lapsesta asti, jolloin opitaan että tässä maailmassa mikään ei ole rajojen ulkopuolella. Jatkuva markkinointi ja sosiaalinen paine painostaa kuluttajaa sopeutumaan joukkoon. Yleensä tämä tapahtuu ostamalla hienoja vaatteita, elektroniikkaa, autoja tai asuntoja. Kaikki nämä ovat perimmiltään vain statussymboleja, joilla vakuutetaan muille ja ennen kaikkea itselle omasta onnellisuudesta.

Tietenkin elämässä täytyy ottaa niitä oikeita pankkilainoja. Lähes jokainen jossain vaiheessa elämää haluaa oman talon tai oman auton. Näihin asioihin on järkevä hakeakin lainaa. Pankeilla lainasopimukset ovat kuitenkin aivan toista luokkaa kuin pikalainafirmoilla. Pankkilainoista ja pikavipeistä ei voi edes puhua samana päivänä. Ero on niin suuri.

Varsinkin sosiaalisen median myötä ihmiset pyrkivät luomaan itsestään mahdollisimman näyttävän kuvan. Somessa on liiankin helppoa luoda valheellisia kuvia omasta elintasosta ja elämänlaadusta. Jotkut kuitenkin rahoittavat imagoaan pikavipeillä, ja näin ollen totuus onkin täysin päinvastainen kuin mitä sosiaalisessa mediassa annetaan ymmärtää. Valitettavasti ihminen on pohjimmiltaan ahne ja kun sen silmä on kiinni jossain, siitä ei päästetä irti. Ihmisillä on erikoinen tarve elää yli oman elintasonsa, vaikka olisikin hyvät tulot ja vakituinen työpaikka. Velkaan ajaudutaan, vaikkei sille ole mitään järkevää syytä. On vain pakko saada se uusi älypuhelin tai merkkilaukku. Tällöin tulee kuitenkin usein vastaan elämän kovat realiteetit ja rahanpuute saattaa olla yksi niistä. Näillä hetkillä on todella helppoa ja houkuttelevaa kääntyä pikavippien puoleen, tiedäthän, vain tämän kerran. Kannattaa ehdottomasti miettiä omaa taloudellista tilannetta ja pohtia onko sinulla varaa tähän asiaan, jota himoitset. Kysy itseltäsi miksi haluat sen. Kysy itseltäsi ostaisitko sen, jos sinulla olisi tasan sen verran rahaa tilillä ja muuhun elämän perusasiohin kuten ruokaan ei jäisi kuin jämät. Tämän lisäksi nuku asian yli. Pohdi asiaa uusin silmin seuraavana päivänä.

Kannattaa muistaa, että sellaista asiaa ei ole olemassa, kuin ilmainen raha. Pikavipit voivat tuntua helpotukselta, mutta nekin on maksettava takaisin, korkojen kera. Pikavippejä mainostetaankin helppoina rahanlähteinä, mutta kuvaannollisen ulosteen osuessa tuulettimeen, pikavippifirmojen ääni muuttuu kellossa ja pikavippifirmat kääntyvät sinua vastaan ja alkavat vaatimaan omiaan takaisin, koroilla. Pikavippien korot ovatkin usein päätä huimaavia. Puhutaan useista sadoista prosenttiyksiköistä ellei jopa tuhansista. Kannattaa tarkkaan tutkia sopimus ennen kuin laittaa nimeään alle. Valitettavasti lainojen karut korot iskevät vasten naamoja huonoimmilla hetkillä. Yhtäkkiä huomataankin, että ei ole rahaa maksaa kuukausilyhennyksiä. Mikä neuvoksi? Uusi pikavippi? No jos tämän kerran ja sitten saa riittää…

PAM! Olet pikavippikierteessä. Pikavippikierre on viheliäs ongelma. Pikavippikierteessä olevat ovat korviaan myöten veloissa ja usein siihen riittää pienikin alkulaina. Usein pikavippikierre alkaakin kun yritetään paikata pientä taloudellista aukkoa. Myös erilaiset ongelmat, kuten alkoholi ja uhkapelaaminen voivat johtaa pikavippeihin. Vippien korot ovat niin suuret, että jos ei muuta tulonlähdettä tai vaihtoehtoa ole, on pakko hakea uutta lainaa välttyäkseen pilaamasta luottotietojaan. Pikavippilaskujen kasaantuessa niiden maksaminen käy mahdottomaksi. Loppupeleissä pikavippejä ei enää myönnetä ja luottotiedot ovat joka tapauksessa pilalla. Pikavippikierre voi pilata ihmisen elämän pitkäksi aikaa. Velkojen lisäksi pikavippikierteestä johtuva maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa ihmisen asioita todella paljon. Maksuhäiriömerkintä säilyy luottorekisterissä kahdesta viiteen vuotta. Pankkilainan saaminen ilman takaajia on vaikeaa, luottokortin saaminen lähes mahdotonta ja asunnon vuokraaminenkin todella vaikeata. Myös osamaksusopimuksien tekeminen ei enää onnistu. Perus puhelinliittymäänkin vaaditaan vakuutta. Kannattaa siis harkita todella tarkkaan ennen kuin ottaa pikavippejä ja olla 100% varma takaisinmaksukyvystä.

Nykyään pikalaina-alaa hallitsevat joustoluotot ovat kuitenkin sen verran joustavia, että niissä voidaan asiakkaan ja lainanantajan välillä sopia takaisinmaksusuunnitelma, jos asiakas ei pysty maksamaan vaadittua kuukausilyhennystä. Velka on silti olemassa, mutta se vain pitkittyy.

Kuinka päästä eroon pikavippikierteestä?

Ensimmäiseksi sinun tulee hakea apua ulkopuoliselta. Tärkeintä, kuten minkä tahansa muunkin ongelman selvittämisessä, on tunnustaa ongelma ja hakea apua. Kannattaa myös vierailla esimerkiksi Kuluttajaviraston sivuilla, joista löytää apua pikavippikierteeseen. Apua pikavippivelkoihin saat myös kuntasi talous- ja velkaneuvojalta. Se on lakisääteinen ja maksuton palvelu, jonka tarkoitus on mm. auttaa velka-asioissa. Yhdessä ulkopuolisten kanssa löydätte varmasti ratkaisun velkaongelmiin. Kannattaa myös asettaa itsellesi lainakielto, jotta et varmasti hae uusia lainoja. Se ei varmasti kuopan pohjalla tunnu todennäköiseltä, mutta asioiden selvitessä kiusaus saattaa voimistua ja kaikenlainen kiusaus on ehkäistävä ennalta. Tilanne on sama kuin esimerkiksi ongelmapelaajien kanssa. Jos on on pienikin mahdollisuus, että pääsee pelaamaan, on pelaamista käytännössä mahdotonta lopettaa.

Pikavippikierre saattaa tuntua maailmanlopulta, mutta sitä se ei ole. Jos sinulla on useita lainoja usealta eri yhtiöltä, kannattaa yrittää yhdistää lainat yhdeksi. Monet lainat, monine korkoineen ja eräpäivineen on huomattavasti kalliimpaa maksaa takaisin, kuin jos yhdistät ne yhdeksi lainaksi, jolla on yksi kuukausilyhennys. Monet luotonantajat tarjoavatkin mahdollisuutta yhdistellä lainoja. Nykyään lainanantajien vaaditaan tarkistamaan hakijoidensa tiedot tarkasti, joten pikavippikierteeseen ajautuminen ei ole niin helppoa kuin ennen, mutta silti mahdollista.