Palaa kohteeseen Pikalainamuodot

Muita lainamuotoja

Erilaisia lainamuotoja pikavippien ja joustoluottojen lisäksi on useita. Monet luottoyhtiöt tarjoavat myös erilaisia palveluita esimerkiksi lainojen kilpailuttamiseen.

Luottofirmat voivat kilpailuttaa esimerkiksi remonttilainoja tai autolainoja, jotka ovat tarkoitettu nimensä mukaisesti vain remontteja tai autoja varten. Asiakkaan täytyy vain täyttää hakemus netissä ja palvelu kilpailuttaa lainoja eri yhteistyöpankkien välillä. Näin ollen sinun ei tarvitse itse käydä jokaista pankkia ja lainatarjousta läpi itse, vaan voit heti valita parhaan tarjouksen. Tämänkaltaisia palveluita löytyy netistä useita ja kannattaakin kilpailuttaa lainat muutaman palvelun kautta, sillä näillä palveluilla on usein yhteistyösopimus eri lainanantajien kanssa.

Remontti- ja autolainat ovat yleensä vakuudettomia lainoja, joihin ei tarvitse muita henkilöitä tai omaisuutta takeeksi. Remonttilainat ovat usein isompia lainoja, niitä saa jopa 50 000 euroon asti ja niihin saa laina-aikaa jopa 15 vuoteen saakka. Autolainat ovat hieman pienempiä sekä laina-ajan, että -summan puolesta. Hakemuksesi jälkeen valitsemasi tarjouksen pankki käsittelee hakemuksesi ja arvioi kuinka paljon lainaa he pystyvät sinulle myöntämään. Tähän vaikuttaa muun muassa lainasumma ja -aika. Jotkut lainantajat toimivat erikoislainoissa samoin, kuin pikalainoissa. Voit täyttää hakemuksen netissä ja saat päätöksen heti. Varsinaisen lainasopimuksen saat kuitenkin vasta asiakaspalveluaikoina. Näissä hakemuksissa lainantajalla kestää kuitenkin hakijan tietojen tarkistus ja hakijalta usein pyydetäänkin todistuksia tuloista. Rahan siirroissa kestää yhdestä muutamaan arkipäivään ja vaikka hakemuksia voi jättää ympäri vuorokauden, sijoittuu rahaliikenne vain lain asettamalle kello 07-23 välille.

Uudenlaiset vertaislainat ovat todella mielenkiintoinen konsepti. Vertaislainat (eng. peer-to-peer tai P2P) ovat uusi ilmiö pikalaina-alalla, vaikka lainamuoto onkin maailman vanhin. Lainamuoto perustuu siis yksittäisten ihmisten välisiin lainasopimuksiin. Netistä löytyy palveluita, jotka toimivat välimiehinä lainanhakijan ja lainanantajan välisessä sopimuksessa. Käytännössä sinä voit siis hakea vertaislainaa verkossa aivan kuten hakisit muita pikalainoja. Ainoa ero on se, että lainaa ei myönnä yksi yhtiö, vaan saamasi laina koostuu monen yksittäisen sijoittajan sijoituksista. Sijoittajalle prosessi on varsin myönteinen, sillä korko on kohtuu hyvä ja se ei ole riippuvainen pörssistä, toisin kuin perinteiset pörssisijoitukset. Useimmiten rahaa voi sijoittaa esim. 1000 eurosta ylöspäin. Sijoittamasi rahat jaetaan useiden lainanottajien kesken niin, että yksittäisten lainanottajien maksuhäiriöt eivät todellisuudessa vaikuta sijoittajan tuloihin. Sijoittaja saa kuukausittain tuloja kuukausilyhennyksien muodossa, jotka on nostettavissa tilille tai ne voi sijoittaa uudelleen. Vertaislainoihin sijoittaminen on siis todella riskitöntä. Lisäksi sijoittaminen hyödyttää kaikkia osapuolia: lainanhakija saa tarvitsemaansa lainaa ja lainanantaja saa , mukavasti tuottoa, sekä auttaa samalla muita ihmisiä. Lainanhakija ja -ottaja sopivat lainanehdoista keskenään ja välikäsipalvelu hoitaa paperityöt. Tämä on todella mielenkiintoinen ja uusi tapa hakea lainaa, sekä sijoittaa rahaa. Odotan mielenkiinnolla tämän lainamuodon kehitystä ja yleistymistä.

Yksi todella mielenkiintoinen lainamuoto on autostarahaa.fi -palvelulla. Tämän kautta lainanhakija voi hakea lainaa omistamaansa ajoneuvoa vastaan. Palvelu tarjoaa lainaa jopa 6000 euroon asti ja takaisinmaksuaikaa jopa neljä vuotta. Takaisinmaksu tapahtuu tasasuuruisina kuukausilyhennyksinä. Hakemuksen jätettyäsi ajoneuvosi arvioidaan antamiesi tietojen perusteella. Lainaa voi kuitenkin saada vain maksimissaan 50% ajoneuvon tämänhetkisestä markkina-arvosta, sillä arvio joudutaan tekemään ”sokkona”, eli näkemättä niitä ja tietämättä ajoneuvon historiaa. Lainahakemus on aina yksilöllinen ja päätökseen vaikuttavat vakudeksi tarjottavan ajoneuvon ikä, hakijan ikä sekä hakijan bruttotulot. Autostarahaa ei ole mikään nopein lainamuoto, sillä myönteisen lainapäätöksen tultua saat lainasopimuksen postissa ja joudut vielä lähettämään sen takaisin allekirjotuksella varustettuna. Tämä lainamuoto on melko uniikki pikalainamarkkinoilla, vaikkei tämä erityisen nopea lainamuoto olekaan. Pikalainat ovat yleensä vakuudettomia.

Monet pikavippifirmat tarjoavat myös mahdollisuutta yhdistellä lainoja. Jos sinulla on monta lainaa usealta eri firmalta, voi lainojen perässä pysyminen olla vaikeaa. Useat eräpäivät ja kuukausilyhennykset menevät helposti sekaisin ja osa laskuista saattaa unohtua. Usean lainan pitäminen on myös kallista, sillä lainoilla voi olla jopa usean sadan prosentin korot. Tähän kun lisää sen, että lainoja on monta kerralla, tulee se todella kalliiksi. Kannattaa siis harkita lainojen yhdistämistä. Lainojen yhdistyessä kaikki lainat kerätään yhdeksi isoksi lainaksi, jolla on yksi kuukausilyhennys, yksi eräpäivä ja selvät kulut.