Palaa kohteeseen Euroopan matkakohteet

Krakova

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Krakova on yksi Euroopan upeimmista matkakohteista, jossa riittää nähtävää ja koettavaa. Suosittuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Wawelin linna, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä, ja Kansallismuseo, joka tarjoaa mielenkiintoista tietoa Puolan historiasta ja kulttuurista. Lisäksi kaupungissa on useita kauniita kirkkoja, kuten Pyhän Marian kirkko, joka on yksi Krakovan kauneimmista ja tunnetuimmista kirkoista.

Aktiivilomailijaa Krakova ei myöskään jätä kylmäksi, sillä kaupungista löytyy monia erilaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi retkiä lähialueen kaupunkeihin ja luonnonkauniisiin maisemiin järjestetään runsaasti, ja kaupungissa on myös mahdollista osallistua erilaisiin urheilullisiin aktiviteetteihin, kuten pyöräilyyn ja patikointiin. Krakova tarjoaa siis monipuolisia vaihtoehtoja niin kulttuurin kuin urheilun ystäville.

Majoitusvaihtoehdot

Krakovassa on laaja valikoima erilaisia majoitusvaihtoehtoja, jotka sopivat erilaisiin budjetteihin. Kaupungista löytyy niin luksushotelleja kuin edullisempia hostellejakin, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Suositeltavaa on varata majoitus etukäteen, erityisesti kesäkuukausina ja joulun aikaan, jolloin kaupunkiin matkustaa paljon turisteja.

Halvemman budjetin majoitusvaihtoehdoiksi Krakovassa sopivat esimerkiksi hostellit ja Airbnb-asunnot, jotka tarjoavat edullisen vaihtoehdon hotellimajoitukselle. Jos taas haluaa hemmotella itseään luksusmajoituksella, kaupungista löytyy useita viiden tähden hotelleja, jotka tarjoavat ylellisen kokemuksen.

Ruokailu ja ravintolat

Krakovassa ruoka ei jätä matkailijaa kylmäksi, sillä kaupungista löytyy lukuisia hyviä ravintoloita ja ruokapaikkoja. Perinteisiä puolalaisia ruokia, kuten pierogia eli täytettyjä taikinanyyttejä, kannattaa ehdottomasti maistaa. Lisäksi kaupungissa on paljon erilaisia kahviloita ja leipomoita, joista saa herkullisia makeisia ja leivonnaisia.

Krakovassa on myös tarjolla monipuolisia kansainvälisiä ruokavaihtoehtoja, joten jokainen löytää varmasti mieleisensä ruokapaikan. Hintataso ravintoloissa vaihtelee edullisista lounaspaikoista hienoihin gourmet-ravintoloihin, joten jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto oman budjetin mukaan. Kaupungin yöelämä on myös vilkasta, ja Krakova tunnetaan muun muassa monista tunnelmallisista baareista ja olutravintoloista.

Euroopan matkakohteet: Krakova

Julkinen liikenne

Krakovassa julkinen liikenne on helppo tapa liikkua kaupungissa. Kaupungissa toimii hyvin toimiva bussi- ja raitiovaunuliikenne, ja lisäksi Krakovassa on myös metro. Liikennevälineillä pääsee helposti tutustumaan kaupungin eri osiin ja nähtävyyksiin. Lisäksi Krakovassa on mahdollista liikkua myös polkupyörällä, ja kaupungissa onkin paljon pyöräteitä ja pyörävuokraamoita, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua kaupunkiin pyöräillen.

Ostokset ja shoppailu

Krakova on mainio shoppailukaupunki, ja kaupungista löytyy paljon erilaisia kauppoja ja ostoskeskuksia. Pääostoskadut sijaitsevat vanhassakaupungissa, ja sieltä löytyy paljon putiikkeja, joista voi tehdä löytöjä. Krakovan markkinat ovat myös vierailun arvoisia, ja erityisesti Cloth Hall -markkinahalli tarjoaa laajan valikoiman erilaisia paikallisia käsitöitä ja tuotteita. Kaupungista löytyy myös paljon antiikki- ja kirpputorikauppoja, joista voi tehdä uniikkeja löytöjä.

Päiväretket ja retket ympäristöön

Krakova sijaitsee lähellä monia mielenkiintoisia retkikohteita, ja kaupungista on helppo tehdä päiväretkiä ympäröivään maaseutuun ja muihin kaupunkeihin. Esimerkiksi vierailu Auschwitziin on mahdollista tehdä päiväretkenä Krakovasta. Lisäksi lähellä Krakovaa sijaitsee kaunis Zakopanen kaupunki, joka tarjoaa upeita ulkoilumahdollisuuksia ja hienoja maisemia. Krakova on myös hyvä tukikohta retkeilylle Tatra-vuoristoon. Jos kaipaat kulttuuriretkiä, kannattaa käydä lähellä sijaitsevassa Wieliczkan suolakaivoksessa, joka on UNESCOn maailmanperintökohde ja tarjoaa mielenkiintoisen kulttuuri- ja luontoelämyksen. Krakova on siis mainio paikka, josta on helppo tehdä retkiä ympäröivään maaseutuun ja muihin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Käteisen käyttö ja maksutavat

Krakovassa on käteinen edelleen yleisesti käytetty maksutapa, ja monissa paikoissa korttimaksaminen ei ole mahdollista. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet matkabudjettiasi. On suositeltavaa varata mukaan riittävästi käteistä rahaa, erityisesti pienten ostosten, kahviloiden ja ravintoloiden maksamiseen. Kantaksesi mukanasi euroja, voit vaihtaa rahaa jo ennen matkaa omassa pankissasi tai valuutanvaihtopisteessä. Myös pankkiautomaatteja on runsaasti kaupungilla, joten voit nostaa paikan päällä tarvittaessa lisää käteistä.

Turvallisuusasiat ja vinkit

Krakova on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta kuten missä tahansa suuressa kaupungissa, varovaisuus on aina paikallaan. Varkaudet ovat harvinaisia, mutta turisteja saattaa yrittää huijata erilaisilla kikkailuilla. Ole siis tarkkana omien arvojesi ja tärkeiden dokumenttien kanssa, äläkä anna taskuvarkaiden mahdollisuutta. Lisäksi on suositeltavaa välttää pimeitä ja hiljaisia katuja erityisesti öiseen aikaan liikkuessa. Luota aina omaan vaistoon ja vältä tilanteita, jotka tuntuvat epäilyttäviltä.

Kulujen keskiarvo päivää kohden

Krakovassa matkailijan keskimääräiset kustannukset päivää kohden vaihtelevat riippuen omista mieltymyksistä ja elämäntavasta. Ravintola-ateriat maksavat yleensä noin 10-20 euroa per henkilö, kun taas paikallisen oluen voi saada noin 2-3 euron hintaan. Museoiden ja nähtävyyksien sisäänpääsymaksut vaihtelevat, mutta useimmiten ne ovat kohtuullisia ja alle 10 euroa. Julkisen liikenteen käyttö on edullista, ja päivälippu maksaa noin 3 euroa. Majoituksen hintataso vaihtelee suuresti, mutta hostelleissa ja edullisemmissa hotelleissa voi yöpyä noin 20-40 euron hintaan. Kaiken kaikkiaan voit siis helposti selvitä noin 50-100 eurolla päivässä Krakovassa, riippuen omista valinnoistasi. Muista kuitenkin varata mukaan ylimääräistä rahaa odottamattomiin tilanteisiin ja ostoksiin.