Palaa kohteeseen Euroopan matkakohteet

Amsterdam

Euroopan matkakohteet: Amsterdam


Matkan suunnittelu

Amsterdamin matkaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita, kuten matkustusaika ja budjetti. Kuten useimmissa Euroopan kaupungeissa, Amsterdamin parhaat matkustusajat ovat keväällä ja syksyllä, jolloin sää on miellyttävä ja turistimassoja ei vielä ole niin paljoa kuin kesäaikaan. Matkustuskuluihin kannattaa varata riittävästi rahaa, sillä lennot ja majoitus voivat olla hieman kalliimpia kuin monissa muissa Euroopan kohteissa. Suunnittele matkaasi etukäteen, jotta voit löytää parhaat tarjoukset ja varata haluamasi aktiviteetit ja nähtävyydet etukäteen säästääksesi rahaa ja aikaa.


Majoituksen hintataso

Amsterdamissa majoituksen hintataso voi vaihdella suuresti riippuen siitä, missä päin kaupunkia haluat yöpyä ja minkälaista majoitusta etsit. Halvimmillaan voit löytää hostellin tai jaetun huoneen Airbnb:stä noin 40-50 euron hintaan per yö. Hotellihuoneen hinta voi olla keskimäärin noin 80-150 euroa per yö, ja hinta vaihtelee tietysti hotellin tason mukaan. Ylellisemmissä hotelleissa hinta voi olla jopa useita satoja euroja per yö. Kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja varata majoitus etukäteen, jotta saat parhaan mahdollisen hinnan.


Ruokailun kustannukset

Amsterdamissa ruokailun kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, missä ja mitä haluat syödä. Edullisimmin pääset syömään kaupungin katuruoilla tai paikallisissa kahviloissa, joissa voit nauttia lounaan tai päivällisen noin 10-15 euron hintaan. Ravintoloissa hintataso voi olla hieman korkeampi, mutta keskimäärin voit olettaa ruokailun maksavan noin 20-30 euroa per henkilö. Alkoholin kustannukset voivat myös vaikuttaa ruokailun kokonaiskustannuksiin, sillä viinilasi tai olut ravintolassa voi maksaa noin 5-7 euroa. Jos haluat säästää ruokailun kustannuksissa, voit myös ostaa ruokaa ja valmistaa omat ateriasi, sillä ruokakaupoissa hinnat ovat yleensä kohtuullisia.

Julkisen liikenteen hinnat

Amsterdamissa on erittäin hyvin toimiva julkinen liikenne, johon kuuluvat raitiovaunut, bussit, metro ja junat. Matkalippujen hinnat vaihtelevat riippuen siitä, millaisen lipun haluaa ostaa. Yksittäinen matkalippu maksaa noin 3 euroa, ja sillä voi matkustaa tunnin ajan julkisilla liikennevälineillä. Kannattaa kuitenkin harkita myös päivälipun ostoa, jos matkustaa usein julkisilla tai tarvitsee liikkua paljon kaupungin sisällä. Päivälippu maksaa noin 8 euroa ja se on voimassa koko päivän kaikissa julkisen liikenteen kulkuvälineissä. Myös matkakortti, johon voi ladata arvoa, on kätevä tapa matkustaa julkisilla, sillä se tarjoaa alennusta yksittäisiin matkalippuihin verrattuna.

Vapaa-ajan aktiviteetit

Amsterdam tarjoaa paljon erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja matkailijoille. Kaupunki on tunnettu sen kauniista kanavista ja historiallisista rakennuksista, joten yksi suosittu aktiviteetti onkin kanavaristeily. Tällä tavalla voi ihailla kaupunkia eri kulmista ja samalla oppia lisää alueen historiasta. Lisäksi Amsterdamissa on useita taidemuseoita, kuten kuuluisa Van Gogh -museo ja Rijksmuseum, jotka tarjoavat mielenkiintoista katseltavaa taiteen ystäville. Vapaa-ajan aktiviteettien kustannukset voivat vaihdella paljon riippuen siitä, mitä kaikkea haluaa kokea. Kanavaristeilyt ja museokäynnit voivat maksaa noin 15-20 euroa per henkilö, mutta kaupungissa on myös paljon ilmaisia aktiviteetteja, kuten kävelyretkiä ja puistojen tutkimista.

Ostokset ja tuliaiset

Amsterdam on tunnettu erilaisista ostosmahdollisuuksistaan, ja kaupungissa voi löytää niin suuria ostoskeskuksia kuin pieniä putiikkeja ja vintage-liikkeitäkin. Yksi suosittu ostoskohde on Albert Cuyp -markkinat, jotka tarjoavat laajan valikoiman erilaisia tuotteita edulliseen hintaan. Amsterdamissa kannattaa myös tutustua paikalliseen ruoka- ja juomakulttuuriin ja vierailla esimerkiksi juustokaupoissa ja suklaapuodeissa. Ostosten hinnat vaihtelevat suuresti riippuen siitä, mitä haluaa ostaa, mutta esimerkiksi perinteinen hollantilainen juusto tai tulppaanisipulit voivat olla mainioita tuliaisia kotiin viemisiksi. Kaupungissa toimii myös monia luomu- ja ekokauppoja, joista voi hankkia esimerkiksi paikallisia herkkuja ja ekologisia tuotteita.

Huvittelun ja yöelämän hinta

Amsterdam tunnetaan monipuolisesta huvittelumahdollisuuksistaan ja vilkkaasta yöelämästään, mutta tämä saattaa aiheuttaa haasteita budjetin kannalta. Ruokailu ja juominen ovat yleensä kalliimpia kaupungissa kuin monissa muissa Euroopan kaupungeissa, ja varsinkin keskustan alueilla hinnat voivat olla korkeampia. Esimerkiksi keskimääräinen hinta oluelle ravintolassa on noin 4-6 euroa, joten illanvietto voi tulla kalliiksi, jos ei ole tarkkana. Myös klubien ja baarien sisäänpääsymaksut voivat olla korkeita, ja ne vaihtelevat yleensä 5-20 euron välillä. Kannattaa siis ottaa tämä huomioon suunnitellessa budjettiaan Amsterdamissa.

Matkustaminen kaupungissa

Amsterdam tunnetaan myös hyvin kehittyneestä joukkoliikenteestään, joka on usein turistien suosiossa. Kaupungissa on tarjolla laaja valikoima erilaisia julkisia liikennevälineitä, kuten raitiovaunuja, busseja ja junia. Yöbussit ja -raitiovaunut kulkevat myös keskustan ulkopuolelle, joten liikkuminen on helppoa myös yöaikaan. Päivälippujen hinnat vaihtelevat 7-8 euron välillä, ja ne ovat voimassa koko päivän. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kaupungin keskusta-alueella liikkuminen onnistuu helposti myös kävellen tai pyöräillen, ja monet turistinähtävyydet ovatkin sopivan kävelymatkan päässä toisistaan.

Yllättävät kulut

Vaikka matkustaminen ja huvittelu ovat tärkeitä tekijöitä loman suunnittelussa, on myös tärkeää muistaa yllättävät kulut, joita saattaa tulla vastaan matkan aikana. Esimerkiksi erilaiset turistikohteet ja museot saattavat maksaa enemmän kuin odottaa, ja ruokailun lisäksi pienet matkamuistot ja lahjat voivat myös syödä budjettia yllättävän paljon. Kannattaa siis ottaa nämä tekijät huomioon suunnitellessaan matkaa Amsterdamissa, jotta lomabudjetti pysyy hallinnassa ja matkasta voi nauttia täysin siemauksin ilman taloudellisia huolia.